Taryfa G12w – czy to sposób na realne oszczędności?

Jak się relaksować? Gdzie najlepiej wypoczywać? Porady, dyskusje, opinie.
Milan Kaźmierczak

Taryfa G12w – czy to sposób na realne oszczędności?

Post autor: Milan Kaźmierczak »

Cześć wszystkim!

Ostatnio natknąłem się na coś ciekawego – taryfę G12w, czyli wersję taryfy dwustrefowej, ale z dodatkowym bonusem w postaci niższych stawek w weekendy i święta. Zaczęło mnie to mocno interesować, bo wydaje się, że dla osób korzystających z prądu głównie wieczorami i w weekendy to może być naprawdę korzystna opcja. Jeśli ktoś chce zgłębić temat, polecam ten artykuł: https://elektroenergetyczne.pl/jak-dzia ... ow-energii/.

W skrócie, G12w pozwala płacić mniej za energię nie tylko w godzinach pozaszczytowych w dni robocze, ale również przez całą dobę w weekendy i dni ustawowo wolne od pracy. W teorii brzmi świetnie – zwłaszcza jeśli ktoś ma nawyk odpalania pralki, suszarki, czy zmywarki wieczorem albo w soboty i niedziele. Ciekawi mnie jednak, czy rzeczywiście przynosi to realne oszczędności.

Czy ktoś z Was jest już na G12w i może potwierdzić, że to działa? A może są jakieś ukryte pułapki, o których warto wiedzieć? Podobno oszczędności są bardziej odczuwalne przy dużym zużyciu, więc zastanawiam się, czy dla singla lub małego gospodarstwa domowego to w ogóle ma sens. Dajcie znać, czy ktoś z Was wypróbował G12w i jak się sprawdza w praktyce!